G Data TotalProtection 2013 review

In dit artikel nemen we G Data TotalProtection 2013 wat vorig jaar onder de naam “Totalcare” beschikbaar was onder de loep, we doorlopen de installatie en de bijbehorende mogelijkheden.
Verder komen de configuratie mogelijkheden aan bod en als laatste voeren we een test uit met recente malware zodat u een goed beeld krijgt van de bescherming die G Data TotalProtection 2013 biedt.

Installatie
.
Net zoals de voorgaande producten van G Data laat ook “G Data TotalProtection” uit de 2013 generatie zich eenvoudig installeren, tijdens de installatie krijgt u als eerste de vraag of u deel wilt nemen aan het “G Data Malware Information Initiative”, hiermee helpt u G Data bij het voorzien van kwaadaardige bestanden en of websites. Deze gegevens worden anoniem door G Data verwerkt.
Hierna krijgt u de keuze of u “G Data TotalProtection” volledig of aangepast wilt installeren met daarop volgend de vraag of u gebruik wilt maken van het “G Data kinderslot” waarmee u websites die erotische of gewelddadige content bevatten voor bepaalde gebruikers kunt blokkeren.
Ook kunt u hier de “Schredder” activeren waarmee u gegevens die niet meer gebruikt worden definitief kunt verwijderen, deze optie kan ook uitkomst bieden bij bestanden en of mappen die moeilijk te verwijderen zijn.

De volgende twee opties die standaard staan ingeschakeld zijn, “virushandtekeningupdates elk uur laden”  en “Wekelijkse back-up” uitvoeren, de back-up mogelijkheid is een uitgebreide en zeer waardevolle toevoeging van dit beveiligingspakket. Hiermee kunt u complete back-ups (images) van het gehele systeem maken, waarmee u in noodgevallen heel eenvoudig via een opstartbare CD het systeem kunt herstellen.
Eveneens kunt u afzonderlijke back-ups maken van bepaalde partities, mappen en of bestanden die u wilt back-uppen. Het proces van back-uppen kunt u geheel naar wens automatiseren, en de back-ups laten opslaan op bijvoorbeeld FTP-servers, zodat uw back-up altijd veilig bij bijvoorbeeld hardware falen van het systeem.

Nadat u de bovenstaande mogelijkheden heeft doorlopen, zal de eigenlijke installatie gestart worden waarna u het systeem dient te herstarten. Na dat het systeem opnieuw is opgestart openen we de GUI (Grafische User Interface) bovenin het scherm krijgen we direct een melding over de beveiligingsstatus, dat de virusherkenning niet meer up-to-date is.
In de kolom “virushandtekeningen” voeren we via de optie virushandtekeningen bijwerken dan ook gelijk een update uit om G Data TotalProtection te voorzien van de laatste virusdefinities.

In dit scherm ziet u dat G Data TotalProtection gebruik maakt van twee engines genaamd Engine A en Engine B, de eerste is van G Data zelf en is gebaseerd op technologieën van BitDefender, de tweede is van van Alwil Software (Avast).
Ook wordt bij het updaten de zogenaamde “whitelist” geüpdatet, dit is als het ware een lijst met items die niet door G Data gedetecteerd hoeven te worden waarmee false positives worden voorkomen.

Configuratie en instellingen.
Zodra we G Data TotalProtection starten zien we een overzichtelijke interface die ons direct veel informatie toont zoals de onderstaande afbeelding laat zien. In de linkerkolom staat de licentie-informatie en de huidige systeembelasting. In de rechter kolom staat de beschikbare modulen van G Data TotalProtection, bij elk van deze modulen kunt afzonderlijk via een dropdownmenu de beschikbare opties activeren en de instellingen aanpassen
Viruscontrole
Onder de kolom viruscontrole vinden we een negental opties, waarbij de eerste acht opties natuurlijk voor zich spreken en verdere toelichting niet benodigd zal zijn.

  • Computer controleren
  • Geheugen en automatisch starten controleren
  • Mappen/bestanden controleren
  • Verwisselbare media controleren
  • Op RootKits controleren
  • Afwezigheidsscan uitschakelen
  • Virusbewaker uitschakelen
  • Quarantaine
  • Instellingen

Bij de optie “instellingen” zien we eigenlijk dat we hier niets tot nauwelijks hoeven aan te passen en de standaard instellingen ruim voldoen, indien u echter het aantal meldingen die getoond zullen worden bij eventueel gevonden items kunt u bij “geïnfecteerde bestanden / archieven” de optie “vragen welke actie gewenst is” veranderen naar “Desinfecteren (indien niet mogelijk: in quarantaine). Hierdoor verliest u natuurlijk wel een deel van de controle als gebruiker bij de handelingen die G Data TotalProtection nu zelf neemt.

De tweede optie die standaard aangevinkt staat is de “Gedragscontrole”, laat deze altijd ingeschakeld staan. Deze beschermingslaag controleert namelijk bestanden en toepassingen op gedrag, hiermee kunnen dus kwaadaardige toepassingen eerder worden gedetecteerd.

Met behulp van de optie “uitzonderingen”  kunt u schijven, bestanden, mappen en toepassingen uitsluiten van bescherming.

Webbeveiliging.
Onder de kolom webbeveiliging vinden we een drietal opties.

  • Uitzonderingen vastleggen
  • Webbeveiliging uitschakelen
  • Instellingen

Bij de optie “uitzonderingen vastleggen” kunt u websites toevoegen die vertrouwd zijn en niet door G Data TotalProtection gecontroleerd hoeven te worden.
Bij de “instellingen” zien we dat alle beschikbare opties standaard al ingeschakeld staan, het enige wat u hier kunt aanpassen is bij uitgebreid, de grote van de downloads die gecontroleerd moeten worden, standaard staat deze op 2MB.

Om een idéé te krijgen hoe de webbeveiliging en de bijbehorende “BankGuard” van G Data verwijs ik u naar het onderstaande artikel.
G Data BankGuard een extra veiligheid bij internetbankieren

Firewall.
Onder de kolom firewall vinden we vier opties.

  • Firewall openen
  • Automatisch piloot uitschakelen
  • Firewall uitschakelen
  • Instellingen

Als we de firewall openen zien we in het beginscherm de status van de firewall, welke beveiliging en welke modus er ingeschakeld is. Welke beschikbare netwerken er beschikbaar zijn en worden beveiligd. Hoeveel aanvallen er zijn geregistreerd en welke toepassingen er zijn geblokkeerd door de firewall.
In het linkerscherm kunt u zelf de beschikbare netwerken beheren, eigen regelsets aanmaken en bewerken om bijvoorbeeld toepassing standaard toe te staan of te blokkeren.

Bij de instellingen zien we bovenaan direct dat de “auto-piloot” modus is ingeschakeld die er voor zorgt dat de gebruiker geen meldingen van de firewall krijgt, indien u zelf meer inzicht wilt hebben in de werking van de firewall en zelf de firewall wilt beheren dan kunt u deze optie uitschakelen.

Verder kunt u het beveiligingsniveau van de firewall aanpassen die standaard op “normale beveiliging” staat ingesteld, indien u zelf te controle wilt over de firewall dan kunt u de optie “Door gebruiker gedefinieerde veiligheidsinstellingen (voor ervaren gebruikers) inschakelen.

Back-up
Onder de kolom back-up indien deze tijdens de installatie is geactiveerd, zien we een tweetal opties.

  • Back-up openen
  • Opstart-cd maken

Bij back-up openen komen we direct uit in het beginscherm van deze optie, waarbij we de status te zien krijgen. De back-up mogelijkheid is een uitgebreide en zeer waardevolle toevoeging van dit beveiligingspakket. Hiermee kunt u complete back-ups (images) van het gehele systeem maken, waarmee u in noodgevallen heel eenvoudig via een opstartbare CD het systeem kunt herstellen.
Eveneens kunt u afzonderlijke back-ups maken van bepaalde partities, mappen en of bestanden die u wilt back-uppen. Het proces van back-uppen kunt u geheel naar wens automatiseren, en de back-ups laten opslaan op bijvoorbeeld FTP-servers, zodat uw back-up altijd veilig bij bijvoorbeeld hardware falen van het systeem.

Datasafe
Onder de kolom datasafe kunnen we een bestand aanmaken waarin versleuteld en met een wachtwoord beveiligd weer bestanden in opgeslagen kunnen worden, dit is erg handig indien op uw computer die bijvoorbeeld door meerdere mensen wordt gebruikt gegevens beveiligd wilt opslaan.
Dit bestand is echter niet beschermd tegen het verwijderen, plaats deze dus bij voorkeur op een locatie die alleen voor u toegankelijk is en niet voor andere gebruikers.

Virushandtekeningen
Onder de kolom virushandtekeningen vinden we een drietal opties.

  • Virushandtekeningen bijwerken.
  • Automatische updates uitschakelen.
  • Instellingen

De eerste optie spreekt natuurlijk voor zich, door middel van deze optie kunt u handmatig buiten de standaard update die elk uur wordt uitgevoerd G Data TotalProtection updaten.
Bij de instellingen kunnen we de licentiegegevens wijzigen, activeren en opnieuw opvragen bij G Data. Verder kunt u hier de frequentie van het updaten instellen en het bijhouden van een logboek inschakelen.

E-mailcontrole.

  • E-mailcontrole uitschakelen.
  • Instellingen

Bij de instellingen kunnen we net zoals bij “viruscontrole” de te nemen acties geheel naar wens aanpassen, echter vinden we hier alleen geen optie terug om bijlagen in quarantaine te laten plaatsen.
Inkomende en uitgaande e-mail berichten zullen door G Data TotalProtection gecontroleerd worden.

Spambeveiliging.

  • Logboek Spam
  • Logboek Geen spam
  • Whitelist
  • Blacklist
  • Spambeveiliging uitschakelen
  • Instellingen

Bij logboek spam en geen spam kunt u items toevoegen aan de white en blacklist, bij de white en blacklist kunt u zelf ook handmatig afzenders en of domeinen toevoegen. Tevens kunt u deze dan weer exporteren en of importeren.
Bij de instellingen zien we dat alle spamfilters standaard staan ingeschakeld, bij de knop reactie kunt u zelf aangegeven welke acties er ondernomen moeten worden en naar welke map spam verplaatst dient te worden.
Bij de pro-instellingen kunt u zelf de gebieden van een e-mail instellen waarop deze gecontroleerd dienen te worden op spam.

Tuner
De Tuner is ontwikkeld als beveiligings- en systeemoptimalisatie voor stabiliteit van uw systeem.
De systeem-tuner analyseert uw volledige pc volautomatisch en gebruiksvriendelijk, en geeft voorstellen op maat om uw computer te optimaliseren. De geïntegreerde defragmentatie-tool zorgt daarenboven voor een duidelijke winst aan rekenkracht. Overtollige gegevens herkent en verwijdert de G Data Tuner ook, net zoals fouten in het register.

G Data TotalProtection malware test
In deze test maken we gebruik van in totaal 27 recente malware samples van nog geen paar uur oud. Acht ‘keer Trojan.ransom (FakePolice) en negentien keer Zbot / Zeus (Bankingtrojan). Hiernaast gebruiken we 12 malafide links die malware verspreiden om de webbeveiliging te testen.

Conclusie
G Data TotalProtection 2013 is een compleet beveiligingspakket, gebruiksvriendelijk en voor de gevorderde gebruiker geheel naar wens aan te passen. Door het gebruik van twee engines, doubleScan-technologie biedt dit product van G Data een uitstekende bescherming tegen de meest recente malware, dit is immers ook goed te zien op de bovenstaande YouTube video.
Meer informatie vindt u op de website van G Data, om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en nieuwtjes kunt u G Data volgen op Facebook en Twitter.

http://www.facebook.com/pages/G-Data-Benelux/143130825742919
https://twitter.com/GDataBenelux

Voor vragen, advies en eventuele problemen kunt u terecht of het forum van PC Web Plus in de sectie beveiliging en privacy.

Zoekopdrachten:

  • gdata opnieuw installeren
Deel deze pagina op social media:Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google